Hypotheek oversluiten

Oversluiten van een hypotheek kan interessant zijn en is o.a. afhankelijk van:

Het rentepercentage, de periode dat de rente nog vast staat, de marktwaarde van de woning in relatie tot de hypotheek, het soort hypothek(en) en de hoogte daarvan. Tevens spelen de eigen verwachtingen aangaande rentestand in de toekomst en gezinssituatie nu en in de nabije toekomst mee. Het oversluiten kan ook in combinatie met een verbouwing of het opnemen van overwaarde.

Als je overweeg om de hypotheek over te sluiten is dit vaak om een lagere maandlast te krijgen voor een langere periode. Buiten de lage maandlast is het aan te raden om na te denken over:

 • Verhuizen niet de wens is en voorlopig niet aan de orde. Als we de woning verkopen hebben geen boete, bij oversluiten vaak wel en duurt vaak jaren voordat het voordelen oplevert.
 • Kan ik oversluiten naar NHG (max € 325.000,= hypotheek en waarde woning) De NHG grens is afgelopen jaren gestegen en heeft een van de laagste rentes, het verschil zonder NHG en met kan soms 0,60% schelen.
 • Is het verstandig om evt. kredieten af te lossen?
 • Moet de woning nog verbouwd worden, zo ja hoeveel gaat dit kosten?
 • Hoe hoog is de boete en verdien ik mijn boete terug?
 • Hoe lang zet ik de rente vast van de nieuwe hypotheek? denk hierbij aan de woonsituatie zoals zijn er in wonende kinderen en hoelang wonen die nog thuis? Hoe hoog is het inkomen als je met pensioen gaat.
 • wat worden de maandlasten, als je met pensioen gaat en welke vindt je zelf verantwoord?

Hypotheken die voor 01-01 2013 gesloten zijn hebben oude rechten en mogen ook bij oversluiten onder voorwaarden voortgezet worden. Het gaat voornamelijk om

Bank/spaarhypotheken: kunnen voortgezet worden en mogen niet verlengd of verhoogd worden, verlagen mag wel.
De bestaande opgebouwde spaarsaldo`s moeten ingebracht worden, hiervoor zal
de spaarhypotheek of kapitaalverzekering eigen woning (KEW) of bij een bankspaarhypotheek een (SEW) clausule moeten hebben.
Bij bankspaarhypotheken is deze clausule altijd aanwezig. Bij kapitaal en beleggingshypotheken is dit niet altijd zo en zal het eerst uitgezocht moeten worden.
Bij hypotheken gaan we hier dieper op in

Aflossingsvrije hypotheek:mag voortgezet worden vaak niet hoger dan 50% van de waarde van de woning, of 50% van de waarde van de woning na verbouwing.

De oude rechten

gaan over de stand van de leningen op 31-12 2012 en niet om de stand van de individuele leningen. Stel, aflossingsvrije hypotheek € 100.000,= en een spaarhypotheek van € 100.000,= dus samen € 200.000,= op 31-12 2012. Er mag dan € 200.000,= aflossingsvrij geleend worden ondanks de verdeling anders was is 2012 In dit voorbeeld moet de woning wel meer waard zijn dan € 400.000,= (maximaal 50% van de woning bij aflossingsvrij)

Kosten bij oversluiten

 • Taxatiekosten
 • NHG kosten
 • Hypotheekakte
 • Boeterente
 • Advies – hypotheekdossier

De oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar als het om de eigenwoning gaat, de aanschaf, verbouwing en onderhoud gaat vanuit het verleden toen je de woning kocht en nu. Boeterente is eenmalig aftrekbaar en niet elk jaar als deze meegefinancierd wordt.

Boeterente

De huidige geldgever rekent het verschil uit tussen je huidige rente en rentevaste periode die je nog te gaan hebt met de huidige rentepercentage en looptijd tot die zelfde einddatum. Het is ook mogelijk om bij de zelfde geldgever een boete te betalen en een nieuwe rente en vaste periode te krijgen. Dit scheelt in de kosten want je hoeft niet naar de notaris en taxatierapport te laten maken. De boete kan op de dag dat je bij de notaris gaat wel wijzigen omdat de rentestijgingen en dalingen tot deze dag doorberekend worden.

Informeer of oversluiten voor jou interessant is en neem contact met ons op!

Rentemiddeling

In plaats van een boeterente betalen is het ook mogelijk om rentemiddeling toe te passen. Niet alle geldgevers bieden dit aan en meerdere geldgevers geven aan hiermee te stoppen. Rentemiddeling kan alleen bij de geldgever waar je bestaande hypotheek loopt. Bij rentemiddeling wordt de boete berekend en uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode die je gekozen hebt. Je betaald dus geen boete. De boete verhoogd de huidige marktrente. De kosten van rentemiddeling bij de geldgever zullen ca € 275,= bedragen. Als je dit samen met een adviseur wilt doen betaal deze ook.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen