Nieuwbouw

Bij een nieuwbouwwoning zijn de financieringskosten lager dan bij bestaande bouw.

Er is in beginsel alleen een hypotheekakte, hypotheekdossier en indien koopprijs lager dan € 325.000,= NHG nodig als financieringskosten.
Geen eigendomsakte omdat de woning vrij op naam VON geleverd wordt en jou niets kost.

Er zijn tijdens de bouw wel dubbele woonlasten, je huidige woning en lasten van de nieuwbouwwoning. Bereken deze goed want de bouw en de dubbele lasten kunnen wel een jaar of langer duren. Bespreek dit met de hypotheekadviseur van Geld & Wonen.

Koop-aanneem­overeenkomst

 • De koopprijs van de grond, grond en bouwrente en de bouwkosten van de woning
 • Meerwerk van de aannemer
 • Werkbare dagen, binnen deze termijn moet de woning afgebouwd zijn.
 • Afbouw garanties mocht de aannemer failliet gaan
 • Ontbindende voorwaarden voor de financiering tbv de koper
 • De opschortende voorwaarden, hier staat in wanneer en onder welke voorwaarden er de koop-aanneemovereenkomst actief wordt denk hierbij aan, als er meer 70% is verkocht, dat er een vergunning is afgegeven door de gemeente enz. Deze termijn is ca 7 tot 9 maanden als deze verlopen zijn en de bouw kan nog niet gestart is kan de koper de koop ontbinden of in overleg uitstellen.

Meerwerk kan aangevuld worden met eigen opgave, dit kan bestaan uit:

 • Keuken
 • Bouwkundige aanpassingen/uitbreidingen aan het huis
 • Badkamer
 • Afwerken van de woning schilderen stucen
 • Vloeren
 • Dakkapellen
 • Tuin aanleg
 • Energiebesparende maatregelen

In het kort komt het er op neer dat alles wat vast aan de woning of tuin wordt gebouwd of aangepast valt onder meerwerk. Het meerwerk komt doorgaans uit op 10% die boven op de koopprijs komt. Het is mogelijk dat de koopovereenkomst van de kavel een partij is en een eigen koopakte heeft. De aannemer een partij is en een eigen overeenkomst heeft. Er een meerwerklijst is die door de koper is opgesteld. Dit bij elkaar maakt de volledige kosten van de bouw, een voorbeeld:

Een kavel kopen

Het is mogelijk dat de koopovereenkomst van de kavel een partij is en een eigen koopakte heeft. De aannemer een partij is en een eigen overeenkomst heeft. Er een meerwerklijst is die door de koper is opgesteld. Dit bij elkaar maakt de volledige kosten van de bouw, een voorbeeld:

Koopprijs grond 200.000,=

Grond en bouwrente 5.000,=

Aanneemsom 250.000,=

Meerwerklijst 40.000,=


Totaal 495.000,=

Bouwrente

De grond/bouwrente kan mee gefinancierd worden en behoord tot de koopprijs van de woning op het moment van tekenen van de koop/aanneemovereenkomst bij de makelaar of ontwikkelaar. Bij nieuwbouw wordt er veel gesproken over bouwrente. Veel klanten hebben hier vragen over. Hoe zit dat nou eigenlijk?

Bouwrente is in 3 onderdelen te verdelen

Grondrente

Dit is de rente over de grond of appartementsrecht die de ontwikkelaar/grondeigenaar rekent over de periode van de startbouw (na het verzenden van de hoerabrief) tot aan het moment van passeren bij de notaris. Soms wordt er al eerder rente berekend over een periode voor de bekendmaking van de start bouw. Deze rente meestal tussen de 3% en 6% per jaar en wordt vaak exclusief BTW in de koopakte gezet en zal inclusief BTW betaald moet worden bij de notaris.

Bouwrente

Dit is de rente die de aannemer rekent over de periode vanaf de startbouw tot aan het moment van passeren bij de notaris. De aannemer rekent een kortere periode omdat hij doorgaans later begint met bouwen dan het moment van de grond overdracht bij de notaris. Deze rente meestal ook tussen de 3% en 6% wordt vaak exclusief BTW in de koopakte gezet en zal inclusief BTW betaald moet worden bij de notaris.

Als je in een project stapt dat al gebouwd wordt, zal er grondrente en bouwrente gerekend kunnen worden boven op de koopsom en komt dan terug in de koop/aanneemovereenkomst die tekent bij de makelaar of ontwikkelaar.

Als je meteen bij de verkoop van het nieuwbouwplan instapt en de hypotheek aansluitend regelt zodat je snel naar de notaris kan als de hoerabrief verzonden wordt, zal je doorgaans weinig grond/bouwrente hoeven te betalen. Je hebt dan alleen met renteverlies tijdens de bouw te maken. Als je er langer over doet krijg je wel met grond/bouwrente te maken.

Renteverlies tijdens de bouw

Dit is de rente die vergoed wordt door de geldgever over het bouwdepot na passeren. Let op! dit is niet de hele maandlast, want aflossing die ook betaald moet worden valt hier niet onder. Er zijn geldgevers die een renteverlies depot aanbieden waar de hele maandlast uit betaald kan worden tijdens de bouw, dus rente en aflossing.

Na het passeren bij de notaris staat er een groot depot klaar, minus de grond want die is al betaald bij de notaris. Met dit depot kunnen we de toekomstige bouwnota`s te betalen. De vergoeding over het bouwdepot is bij vele geldgevers gelijk aan de rente die betaald wordt. Sommige geldgever geven een lagere vergoeding ca 1% minder.

Neem contact met ons op uit te rekenen hoeveel deze kosten voor jouw woning zijn en hoe veel je kunt lenen.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen