Overwaarde

Wat is overwaarde en wat kunnen we er mee

Met overwaarde wordt het verschil tussen de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek bedoeld.

Waarde woning          € 300.000,=
Hypotheek                   € 100.000,=
Overwaarde                 € 200.000,=

Als je het huis gaat verkopen kan je de overwaarde meenemen en gebruiken voor de nieuwe aankoop van je woning. Als je de overwaarde niet inbrengt zal over dit deel geen belastingaftrek hypotheekrente meer zijn. Je kunt bij aankoop als je oude woning nog niet is verkocht dit als een overbruggingshypotheek mee financieren. Meer hierover bij het onderdeel hypotheken.

Met de overwaarde kan er geld vrij gemaakt worden bijvoorbeeld voor:

 • Verbouwing/aanpassingen en onderhoud aan de woning (zie meer bij verbouwen)
 • Lening van de gemeente om de woning levensloopbestendig te maken deze leningen zijn de Blijverslening voor huurders, bewoners en eigenaren lening van € 2.500,= tot € 10.000,=
  Blijverslening voor eigenwoning bezitters middels hypotheek van € 2.500= tot € 50.000,=
  Verzilverlening, vanaf 10 jaar voor de AOW datum vanaf € 2.500,= geen maximum.
  Per gemeente wordt er een lening aangeboden niet alle gemeentes bieden deze financieringen aan.
  klik op de link www.svn.nl van de SVN of jouw gemeente een mogelijkheid heeft en welke lening aangeboden wordt.
 • Inkomen aanvullen met een overwaarde hypotheek (zie meer bij hypotheken)
 • Kredieten aflossen deze rentes zijn vaak fors duurder dan hypotheekrente
 • 2e woning kopen, evt. in combinatie met de verhuurhypotheek (zie meer bij hypotheken) Geld & Wonen kan meerdere verhuurhypotheken aanbieden en deze vergelijken Dit is nodig want deze voorwaarden verschillen per geldgever en is maatwerk.
 • Uitlenen bv aan kinderen middels een leen/schenk constructie. Je wordt dan geldverstrekker en leent geld uit net als een bank. Geld & Wonen kan je helpen met het maken van een schenk/leenovereenkomst.
 • Schenken bv aan kinderen als zij een woning gaan kopen, tot leeftijd 40 mogen kinderen  een verhoogde schenking ontvangen. Zie bijgaand schema voor de schenkingsvrijstellingen

Schenkingsvrijstellingen

Verkrijger Vrijgesteld bedrag (2021)
Kinderen jaarlijks 6.604
Kinderen tussen 18 en 40 jaar (eenmalig, algemeen doel) 26.881
Kinderen tussen 18 en 40 jaar (eenmalig, schenking aangewend voor dure studie) 55.996
Eigen woning: alle ontvangers tussen 18 en 40 jaar (eenmalig of over maximaal drie aaneengesloten kalenderjaren, schenking aangewend voor aankoop eigen woning) 105.302

 

Huis verkopen en terug huren

Dit kan vanaf 65 jarige leeftijd, bij sommige is dit vanaf je 67e. De woning wordt verkocht met een verkoopprijs tot 90% van de marktwaarde. Je betaald een huur die marktconform is. Er is ook een mogelijkheid om geen huur te betalen, deze wordt bij de verkoop doorberekend in een lagere verkoopprijs. Enkele aanbieders zijn Behouden huis http://www.mijnbehoudenhuis.nl/ en Levius https://www.levius.nl/

 

Neem contact met ons op uw overwaarde mogelijkheden en wensen te bespreken

Veelgestelde vragen

Er zal altijd een toets gemaakt worden op inkomen en financieringsvoorwaarden.

Er zijn wel voorwaarden dat er een soepelere toetsing mogelijk is voor het inkomen, zoals bij een overwaarde hypotheek.

Dit is mogelijk maar niet bij alle geldgevers. De rente zal vaak een opslag hebben als de 2e hypotheek bij een andere dan de 1e geldgever afgesloten wordt.

Als de woningwaarde daalt kan er geëist worden dat er extra afgelost moet worden tot de lagere marktwaarde en de rente kan ook aangepast worden naar boven.

Pensioen opgebouwd bij de werkgevers(s) keert altijd periodiek per maand levenslang uit. Pensioen/lijfrente die je zelf hebt op gespaard kan je wel korter dan levenslang uitkeren opnemen.

Bij NHG financieringen niet. Zonder NHG is dit vaak wel zo en per direct, er zijn geldgevers die pas de rente aanpassen aan de marktwaarde, als de rentevaste periode is verlopen.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen