Pensioen

Met pensioen gaan

Als je met pensioen gaat zal het bruto inkomen dalen en is het mogelijk dat het netto inkomen gelijk of zelfs hoger wordt, dit komt door het lagere belastingtarief voor AOW gerechtigden. Tot € 35.130,= bruto inkomen per jaar (2021) is de inkomstenbelasting lager dan voor niet AOW gerechtigden.

In de praktijk is dit vaak niet zo en daalt het inkomen soms flink. Weinig pensioengerechtigden halen niet de bekende 70% van het inkomen. In de toekomst zal het verschil tussen inkomen uit werk/ondernemerschap en pensioen groter worden. De pensioenregelingen zijn versobert, minder eindloon en middelloonregelingen. Tevens worden de nabestaandenpensioenen steeds meer niet opgebouwd maar verzekerd zolang de medewerker in dienst is en vervalt bij uitdiensttreding. Met de groei van het aantal ondernemers (ZZP) zal de opbouw van de oude dag minder zijn

Het pensioen lijkt soms ver weg maar verdiend tijdig de aandacht, begin niet te laat om het pensioen aan te vullen of de toekomstige lasten te verlagen.

Het inkomen van de pensioengerechtigde bestaat uit 3 pijlers:

Pijler 1

de AOW klik op de link https://www.svb.nl/int/nl/ om de AOW bedragen te bekijken en de leeftijd dat je AOW ingaat. De AOW rechten bouw je op tot maximaal 50 jaar en ingezetene bent van Nederland. Per jaar bouw je 2% op je begint 50 jaar voor de AOW leeftijd met opbouwen van deze rechten.

Pijler 2

Pensioenaanspraken die bij alle werkgevers door de jaren heen zijn opgebouwd en evt. de aanspraken van de ex partner. Op https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/ kan je zien hoeveel pensioen er tot nu toe is opgebouwd en hoeveel het te verwachte pensioen wordt.

Pijler 3

Dit is wat je zelf hebt opgebouwd aan vermogen en als inkomen kan gebruiken. Een bankspaar/lijfrentepolis wordt hier vaak voor gebruikt. Ook spaar en beleggersrekeningen vallen hier onder.

Er zijn veel vragen over de uitkering van bankspaar/lijfrentepolissen, Hoe veel krijg ik uitgekeerd en mag ik het in een keer uitgekeerd krijgen?

De premie`s zijn onder voorwaarden aftrekbaar voor de belasting en de uitkeringen belast. De uitkeringen dienen ook aan voorwaarden te voldoen die door de belastingdienst zijn voorgeschreven. Minimaal 5 jaar vanaf de pensioendatum en maximaal levenslang. Er zijn uitzonderingen, afhankelijk wanneer en welk product je hebt afgesloten. Neem hier over contact met ons op.

Een paar voorbeelden:

Een levenslange uitkering van een lijfrentepolis (mag ook korter) vanaf de pensioendatum 67 jaar van beide partners levert per jaar ongeveer € 3.650,= op van het gestorte bedrag een € 100.000,= met een overgang van 100% op de partner. Bij een 5 jaar jongere partner wordt dit € 3.260,= per jaar de verzekeraar verwacht llanger te moeten uitkeren en is daarom de uitkering lager. Als beide overleden zijn stopt de uitkering, dit kan niet wenselijk zijn als er kinderen zijn. Een contraverzekering voor een bepaalde periode kan een oplossing zijn.

Bij een periode van 20 jaar banksparen van 67 tot 87 jarige leeftijd wordt dit € 5.542,= bruto per jaar. Hier ligt het bedrag hoger omdat o.a. de uitkeringsduur korter is, uiteraard wegen de kosten mee in de berekening van de uitkering. De uitkeringen zijn ook afhankelijk van de rentestand en die is nu heel laag en krijg je dus een lage uitkering. Als je na een berekening van een pensioen tekort tot de conclusie komt dat je € 10.000,= per jaar te kort komt en wil dit 20 jaar lang uitgekeerd willen hebben zal je op je 67e ca € 180.000,= bij elkaar gespaard moeten hebben.

Een andere mogelijkheden om het pensioeninkomen aan te vullen is met de overwaarde van de woning.

De adviseurs van Geld & Wonen kunnen je helpen met het pensioen inzichtelijk te maken en je spaardoelen te berekenen

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen