Scheiden

Scheiden hoe regel ik dat?

Bijna 40% van de huwelijken stranden en is daarmee een van de grootste risico`s aangaande de betaalbaarheid van de woon/maandlasten.

Vaak zien we dat klanten allerlei informatie over scheiden opdoen en telkens hun verhaal opnieuw moeten vertellen aan financieel adviseurs, makelaars, scheidingsplanners en notarissen. Deze specialisten zijn vaak nodig om een scheiding af te ronden.

Geld & Wonen heeft deze specialisten onder een dak

zij informeren elkaar (uiteraard na jullie goedkeuring) en helpt de afwikkeling van de scheiding in goede banen te leiden.

Gezien de grote impact op het welzijn en de financiën van het gezin verdient dit de volle aandacht. De vraag is hoe kan iedereen na de scheiding verder en regelen we dit op de juiste manier, voor ons zelf maar belangrijker nog de kinderen.

Echtscheidingsconvenant

Er zullen vele afspraken gemaakt moeten worden, dit kan nadat alle gegevens opgevraagd en bekend zijn, denk hierbij aan:

  • Vermogen
  • spaargeld
  • huidige hypotheek
  • waarde van de woning
  • levensverzekeringspolissen
  • huidige woonlasten
  • inkomen en pensioenoverzichten
  • huwelijkse voorwaarden

Als deze gegevens beschikbaar zijn kunnen de afspraken en verdelingen gemaakt worden. In een convenant worden o.a. de regelingen voor de kinderen, alimentatie en de verdeling beschreven van vermogen en pensioenaanspraken.

Alimentatie

Vanaf 1 januari 2020 is de alimentatieduur aangepast. Vanaf dan is de partneralimentatieduur gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar. Hierop zijn wel uitzonderingen. Hebben jullie kinderen onder de 12, dan loopt de alimentatieplicht tot het jongste kind 12 jaar oud wordt. Ook is er een uitzondering voor lange huwelijken. Ben je langer dan 15 jaar getrouwd en 50 jaar of ouder, dan heb je 10 jaar lang recht op partneralimentatie. Duurde jouw huwelijk langer dan 15 jaar en krijg je binnen 10 jaar AOW, dan kun je partneralimentatie krijgen tot het moment dat de AOW in gaat.

Gaat de ex tussentijds meer verdienen of samenwonen, dan vervalt het recht op partneralimentatie.

Alimentatie en belasting

Ook de belastingregels voor de alimentatie zijn gewijzigd per 01-01-2020
Stapsgewijs zal de fiscale aftrekbaarheid afnemen van 51,95% naar 37% Wellicht kan dit een mogelijkheid zijn voor een herberekening van de alimentatie en tot verlaging van de alimentatie verplichting leiden.
De verdeling hoeft niet altijd van alles 50% te zijn, het is mogelijk om een alimentatie hoger in te regelen en het deel pensioen lager. Dit kan betekenen dat de partner toch een woning kan kopen. Of de overwaarde wordt voor de een hoger dan de ander.

Een overlijdensrisicoverzekering kan de toekomstige alimentatie uitkeringen afdekken mocht de ex partner komen te overlijden. De verzekering loopt net zo lang als de uitkeringsduur van de alimentatie en kan dalen omdat er minder nodig is met de jaren. Kijk eens bij verzekeren welke mogelijkheden er zijn, of contact ons.

De scheidingsplanner

Gezien de complexiteit en emoties die erbij komen kijken is een scheidingsplanner nodig.
De scheidingsplanner maakt een beschrijving van wat er is, wat er mogelijk is en inventariseert de woonwens/mogelijkheid na de scheiding.
Tevens zal de scheidingplanner helpen met het convenant opstellen.
Als het convenant is op gesteld wordt deze naar de rechtbank gestuurd. Na ca 6 weken zal er een uitspraak volgen. Tevens zal er met deze uitspraak een gemeentelijke inschrijving van de scheiding geregeld moeten worden.

Een geregistreerd partnerschap

moet ontbonden worden door de rechter als er kinderen onder de 18 jaar zijn. Als deze er niet zijn kan dit middels een advocaat of notaris en wordt er een beëindigingsovereenkomst op gemaakt.
Als dit afgerond is kan de nieuwe hypotheekverstrekker een akkoord geven voor de nieuwe financiering. Eerder zal dit niet kunnen want een rechter kan ondanks het convenant anders besluiten, bv meer of minder alimentatie en dat wil de geldgever eerst afwachten.

Geld & Wonen werkt alleen samen met scheidingsplanners die ook financieel planner als titel hebben, omdat ook zij fiscaal en juridisch onderlegd zijn, mediators zijn dit niet altijd.

Neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek met een van onze scheidingsplanners of financieel adviseurs.

Veelgestelde vragen

Nee, zolang je getrouwd bent (in gemeenschap van goederen) kan je niet een huis op je naam laten zetten omdat de partner dan ook moet tekenen bij de notaris.

Een nieuwe partner kan bij de hypotheek gezet worden, ondanks hij/zij geen eigenaar is. Het is wel verstandig om hier goede afspraken over te maken bij de notaris, want de nieuwe partner krijgt een schuld zonder dan hij/zij eigenaar is.

Nee, de huidige rente blijft voor degene die achterblijft in de woning voor de hele hypotheek.

Nee, er is geen overdrachtsbelasting verschuldigd omdat je al eigenaar bent.

Het is mogelijk om de alimentatie middels een koopsompolis periodiek te laten uitkeren.

Als de alimentatie in één keer betaald wordt kan dit betekenen dat het belast wordt in een hogere inkomsten belastingschijf bij de ontvanger.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen