Verkopen

Woning verkopen

Voor verkopen van een woning is een goede voorbereiding nodig, dit bestaat o.a. uit:

Wat als de woning is verkocht? is er al nieuwe woning of kan ik een passende woning terugkopen/huren?

Het is raadzaam dit eerst te onderzoeken met een financieel adviseur, neem contact met ons op

De keuze van een makelaar of online/zelf verkopen?

Zelf verkopen kan soms veel tijd kosten omdat bezichtigingen op de gewenste momenten van de kopers gepland worden. Gebrek aan ervaring en emotie van de verkoper, kan de verkoop hinderen en niet het optimale resultaat opleveren.

De prijs van de woning en wanneer kan ik de woning overdragen aan de koper?

De makelaar zal je een indicatie geven van de verwachte verkoopprijs en termijn. Een koper heeft doorgaans 6 weken de tijd nodig om zijn financiering te regelen en bij de notaris zijn stukken te laten opmaken. Een termijn voor de overdracht tot 6 maanden is gebruikelijk, langer kan ook uiteraard

Hoe en wanneer wordt de woning in de markt gezet?

Hier is een presentatieplan voor nodig. Voordat de foto`s en evt. video worden gemaakt zal de woning verkoop klaar gemaakt moeten worden, denk hierbij aan de tuin netjes maken, kleine reparaties uitvoeren, opruimen en schoonmaken. De makelaar zal ook over de documenten van de woning moeten beschikken om zo de juiste informatie aan de koper te kunnen geven. Een energielabel is er een van en verplicht als u de woning gaat verkopen. Er zijn meer documenten garantie en  service/leasecontacten die verbonden met de woning zijn WOZ waarde, eigendomsakte, energiekosten opgave, kadastergegevens, OZB en afvalstoffenheffingen, kosten aan waterschappen, hypotheekakte en VVE (vereniging van eigenaren) contacten bij appartementen. Als dit allemaal uitgevoerd en aanwezig is kunnen de bezichtigingen gestart worden

Als de koper en verkoper een overeenstemming hebben wordt deze in de koopakte beschreven

In de koopovereenkomst zal de lijst van zaken en de ontbindende voorwaarden worden opgenomen. Verder de datum van levering, datum dat de bankgarantie gesteld moet zijn bij de notaris en datum wanneer de ontbindende voorwaarden aflopen. Meerdere ontbindende voorwaarde zijn mogelijk. Er is altijd een wettelijke bedenktijd van drie dagen na ontvangst van de koopakte door de koper.

De koopakte wordt met de legitimatiebewijzen ook naar de notaris gestuurd die de levering zal verzorgen, hij zal de termijnen bewaken.

Naar de notaris

Voordat de woning bij de notaris geleverd wordt maakt de notaris een afrekening. In de afrekening zullen ook de verkoopkosten van de makelaar en verrekeningen van de zakelijke lasten opgenomen worden. Dit zijn onroerendezaakbelasting, waterschaplasten en doorhalingen van de hypotheken. De afrekening wordt ca een week voor de overdracht verzonden. Op de leveringsdatum zullen koper en verkoper zich moeten legitimeren. De woning wordt voor de levering geïnspecteerd door de koper.

Neem contact met ons op om je verhuisplannen te bespreken en te berekenen.

Veelgestelde vragen

Nee, de koper en verkoper hebben inspanningsverplichtingen om de koop/verkoop te doen slagen. Als de verkoper afhaakt heeft dit ook financiële consequenties.

In de lijst van zaken wordt opgenomen wat achterblijft en wat mee gaat. Beschrijft dit goed om misverstanden te voorkomen. Doorgaans blijven de zaken die vast aan de woning zitten achter.

Ja, er zal een opdracht tot dienstverlening zijn tussen jou en de verkopende makelaar en daarin staat dat de makelaar een courtage ontvangt als de woning is verkocht ongeacht wie dat gedaan heeft.

De verhuurder kan dit in het contact als voorwaarden hebben opgenomen en mag dit doen. Het gaat vaak over grotere huisdieren zoals honden en katten.

De huurder heeft zeker rechten, op woonbond.nl en huurcommissie.nl kan je deze vinden.

Zij kunnen je ook bijstaan als er geschillen zijn. Van woonbond zal je dan lid moeten worden.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen