Woning verbouwen

Verbouwen & energie besparen

Deze twee onderwerpen komen samen als er een verbouwing in de planning staat. Op moment dat je de verbouwing aan het begroten bent, kijk dan ook wat er al aan energiebesparende maatregelen is en welke er nog ontbreken. Als bv. de badkamer, keuken verbouwd wordt en de loodgieter aanwezig is kan dan ook de ketel vervangen worden of vloerverwarming/isolatie aangebracht worden bij een uitbouw.

Als met het hypotheekdossier bezig bent hoef je maar een keer de kosten te maken en er zijn interessante subsidieregelingen voor energiebesparingen. Ook is het mogelijk om een budget op te nemen in je hypotheek als je nog niet welke voorzieningen je gaat nemen. Je kan je dit later uitvoeren en gaat dan pas over dat deel de maandlasten betalen.

Om te weten of de verbouwing mogelijk is zijn er een aantal punten die bekeken moeten worden:

 • Krijg ik een vergunning van de gemeente?
  Een aanbouw plaatsen aan de achterzijde van de woning mag vaak onder voorwaarden vergunningsvrij. Voor een aanbouw aan de voorzijde, boven op de woning en zijkant van de woning zal een vergunning aangevraagd moet worden. Bij de gemeente is op te vragen binnen welke kaders verbouwd mag worden en of er vrijstellingen mogelijk zijn.
  Het beoordelen van een bouwaanvraag duurt ca 8 weken omdat er bezwaarschriften afgewacht moeten worden die binnen 6 weken ingestuurd moeten zijn en dan beoordeeld worden. Klink hier https://www.omgevingsloket.nl/ om te zien of er en welke vergunningen er nodig zijn
 • Energielabels
  Als de woning een A label heeft (A++ van woningen voor 01-01 2015) een energie-index heeft van 0,6 of lager heeft kan er € 9.000,= meer geleend worden.
  Als de energie-index gelijk of lager dan 0 is mag er € 15.000,= meer geleend worden. Bij een 0 op de meter woning is dit € 25.000,= als er een energiegarantie van 10 jaar overlegd kan worden. Het bruto inkomen voor deze verruimingen moet minimaal € 33.000,= per jaar zijn.Neem contact ons voor verdere uitleg hierover.
 • Kan ik de extra hypotheek of overgesloten hypotheek met verbouwing lenen met mijn/ons inkomen en hoe hoog worden de maandlasten?
  Kijk hier goed naar want de standaard toets software op diverse internetsites gaat niet altijd op omdat bestaande hypotheken soms korter mogen duren dan 30 jaar wil je belastingaftrek behouden over je bestaande hypotheek. Ook is er meer mogelijk omdat energiebesparende voorzieningen onder voorwaarden buiten de toetsing gehouden mogen worden en er meer geleend kan worden.
 • Hoe hoog is de hypotheek nu en de inschrijving van de hypotheek?
  Om je kosten plaatje compleet te maken moet je ook weten hoe hoog de hypotheek nu is Daar komen de verbouwing en financieringskosten boven op. Soms kan binnen de inschrijving van de hypotheek nog ruimte zijn om hypotheek op te nemen en hoef je niet naar de notaris. Dit kan alleen als je bij de huidige geldgever blijft. Wel zal je de hypotheek stukken moeten aanleveren die bij een hypotheekaanvraag gebruikelijk zijn.
 • Hoeveel zijn de verbouwing en financieringskosten?
  Begroot ruim ca 10% boven de offerte die de aannemer opstelt, vaak komt er meer bij door de stelposten in de offerte die te laag zijn opgenomen in de offerte, of er zijn extra werkzaamheden die onvoorzien zijn. Maak een verschil tussen de verbouwingskosten en de energiebesparende maatregelen. Laat deze door de aannemer uitsplitsen omdat in het taxatierapport dit ook gevraagd gaat worden en een gunstig effect kan hebben op de uitslag hoeveel kan ik/we lenen.
 • Wat is de waarde van mijn huis nu en na de verbouwing?
  De geldgever zal een taxatierapport vragen en daar zal de waarde voor en na verbouwing in komen te staan. Als er energiebesparende maatregelen zijn genomen komen deze ook apart in het rapport te staan. We krijgen dan een waarde voor verbouwing, na verbouwing en na verbouwing met energiebesparende maatregelen. Het bedrag van de energiebesparende maatregelen mag onder voorwaarden boven de waarde van de woning uit komen (6%) en hoeft niet meegenomen te worden in de maximale hypotheek berekening op het inkomen. Contact ons om inzicht te krijgen hoe dit voor jouw verbouwing uitpakt.
 • Hoe zit het met verzekeringen? 
  Bij een uitbreiding van de woning zal de opstalverzekering aangepast moeten worden. Pas de verzekerde som aan na de verbouwing. Tijdens de verbouwing valt het risico op schade onder de CAR (Construction All Risks) polis van de aannemer. Check of hij deze heeft, als dit niet zo is kan je zelf ook een CAR polis afsluiten. Een rechtsbijstandverzekering moet ruim voor de verbouwingsdatum afgesloten zijn (3 maanden) dit is de wachttijd.

Veelgestelde vragen

Dat hangt af van de waarde van de woning na verbouwing. Alles boven de marktwaarde zal je met eigen geld tot de marktwaarde moeten inbrengen, omdat de geldgever tot 100% van de marktwaarde financiert. Energiebesparende maatregelen is een uitzondering dit kan tot maximaal 106% van de marktwaarde.

Bij een NHG-financiering wel. Geldgevers zelf hebben zelf hun eigen voorwaarden voor opnames zonder bouwdepot. Je kunt ook een opname op je eigen rekening laten storten en zelf de nota`s betalen.

Ja, dat mag alleen als er subsidie gegeven wordt over de maatregelen moet dit door professionele uitvoerders gedaan worden en zullen hun nota`s uit het depot betaald worden.

De hypotheek mag tot € 325.000,= onder NHG De waarde van de woning mag niet boven

€ 325.000,= uitkomen. Let hier goed op omdat de woningen flink gestegen zijn.

De € 325.000,= mag verruimd worden met 6%  als de energiebesparende maatregelen voor de volle 6% zijn besteed aan deze maatregelen.

Bij NHG zal het afgelost moeten worden op de hypotheek. Bij een financiering zonder NHG kan het voorgelegd worden aan de geldgever.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen