Arbeids­ongeschikt en Werkloos

Arbeidsongeschikt & Werkloos

De maandlasten komen onder druk te staan als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt.
Om een beeld te krijgen hoe je/jullie ervoor komen te staan bij arbeidsongeschikt of werkloos raken, zal je een aantal zaken moeten onderzoeken:

  • De vaste lasten, hypotheek of huur, energie, verzekeringen, abonnementen, telefoon/televisie/internet, boodschappen enz.
  • Het inkomen van je partner loon of pensioen
  • WW rechten
  • Aanvullingen die bij de werkgever of het pensioenfonds geregeld zijn
    (WGA hiaat/basis of excedent) op je salarisstrook en je pensioenoverzicht kun je zien of er premie betaald wordt en/of weet je dat er iets geregeld is. Soms betaald de werkgever de gehele premie of vraag het na bij P&O
  • Verzekeringen controleren of er al maandlastbeschermers zijn.
    Lopende levensverzekeringen kunnen soms een premievrijstelling verlenen bij arbeidsongeschiktheid
  • Spaargeld of overig vermogen

Arbeidsongeschikt

De eerste 2 jaar moet de werkgever 70% per jaar loon doorbetalen.
In je CAO kan afgesproken zijn dat het meer is. Daarna kom je in de WIA en wordt er besloten of je een WGA uitkering krijgt of een IVA uitkering.
Bij de WGA wordt verwacht dat je in de toekomst weer geheel of deels kan werken.
De uitkering zal bijgesteld worden na een herkeuring.
Bij de IVA wordt er verwacht dat je niet meer kunt werken in de toekomst.
De uitkering is 75% van je laatst verdiende loon tot maximaal het maximumdagloon.

Werkloos

Als je ontslagen wordt kom je in aanmerking voor een ontslagvergoeding.
Je moet wel twee jaar of langer in dienst geweest zijn. Dit geldt zowel voor vaste en tijdelijke contracten. De hoogte van de transitie/ontslagvergoeding is afhankelijk van je maandsalaris en het aantal halve dienstjaren. Op de site van www.uwv.nl kun je zien wat de voorwaarden zijn en uitrekenen hoelang je WW krijgt.

Bijstand

Na de WW periode kom je in de bijstand en wordt er een inkomen en vermogen toets gemaakt. De overwaarde van je woning wordt ook als vermogen gezien.
Als er overwaarde is boven de € 52.500,= dan zal de gemeente als lening op de woning opnemen t.b.v. de bijstandsuitkeringen
Er wordt een vermogen vrijgesteld tot € 6.225,= per persoon als er geen eigen woning is.

Woonlastenfaciliteit NHG

Als je een hypotheek met NHG hebt kun je in aanmerking komen voor een woonlastenfaciliteit. Voor een periode van 2 jaar kan een deel van de woonlasten aangevuld worden. Op site van www.nhg.nl meer hierover.

Maandlastbeschermers

Met deze polissen kan je de maandlasten aanvullen bij arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid.
De polissen keren uit vanaf 35% tot 80% arbeidsongeschiktheid. De polisvoorwaarden en uitkeringscriterium worden door de verzekeraar vastgesteld. Vaak is dit passende of gangbare arbeid. Je kunt de wachttijd, verzekerde maandlast en looptijd zelf afstemmen.

De werkloosheidsdekking duurt vaak net zo lang als er WW rechten zijn, of minimaal 1 jaar.
Je krijgt dus bij de WW dekking nooit langer een uitkering dan 3 jaar (de maximale WW uitkeringsperiode) Voor jonge mensen houd dit in dat de uitkering veel korter is tot maximaal 1 jaar als dit in de polis is opgenomen, of een aantal maanden.

Er zijn polissen die per maand een uitkering doen en polissen die in een keer een groot bedrag uitkeren ter aflossing van de hypotheek, dit is voor jonge mensen met weinig WW rechten vaak een betere oplossing.

Geld & Wonen kan je na een vergelijk aan de juiste maandlastbeschermer helpen.

Links en documenten

www.uwv.nl
www.nhg.nl

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen