Aankoop

Bij de aankoop van een woning maken we onderscheid tussen bestaande bouw en nieuwbouw.

Bij bestaande bouw kunt je gebruik maken van een aankoopmakelaar, deze komt op voor jouw belangen. Vaak werkt de aankoopmakelaar op een no cure no pay basis maar is het raadzaam om dit van te voren af te spreken. Ook als de huizenmarkt overspannen is en er biedingen per inschrijving worden gebruikt kan de aankoopmakelaar interessant zijn. De verkopende makelaar krijgt vele biedingen, bij een hoge gelijke bieding geeft hij meestal de voorkeur aan de aankoopmakelaar, omdat de verkopende makelaar weet dat de aankopende makelaar zijn klant vaak eerst door een financieel adviseur laat checken. Hiermee is het risico dat de koop om financiële redenen ontbonden wordt kleiner.

Uiteraard kan een verkopende makelaar geen aankoopmakelaar zijn op zijn eigen woningen die hij verkoopt.

De Koopakte

Als het bod is geaccepteerd wordt de koopakte opgemaakt. In de koopakte staan drie belangrijke datums. De datum van levering (sleuteloverdracht bij de notaris). De datum dat de bankgarantie (10% van de koopprijs) gesteld moet zijn, dit is doorgaans 5 weken na ondertekening koopakte. De datum ontbindende voorwaarden voor de financiering dit is ca 6 weken.

Verder krijgt je tot 3 dagen na ontvangst van de koopakte zonder reden van opgave de mogelijkheid om de koop te ontbinden. Daarna gelden de overige ontbindende voorwaarden

Buiten de ontbindende voorwaarden voor financiering zijn er ook voorwaarden zoals bouwkundige keuring, asbestclausule, verkoop eigen woning. Laat je goed informeren door de aankoopmakelaar.

Kosten bij het kopen van een bestaande woning

 • overdrachtsbelasting 2% van de koopprijs, zie onder voor vrijstellingen van deze regeling
 • Aankoopmakelaar (niet verplicht)
 • NHG kosten (bij een aankoop van € 325.000,= of minder)
 • Notaris kosten voor 2 aktes (eigendomsakte en hypotheekakte)
 • Taxatierapport
 • Bouwkundige keuring (niet verplicht)
 • Advies en hypotheekdossier
 • Bankgarantie kosten (als je zelf de 10% van de koopprijs niet hebt)
 • Bereidstellingsprovisie (alleen bij uitstel van de offerte)

Let op! voor deze kosten heb je eigen geld nodig omdat geldgevers maximaal de koopprijs of taxatiewaarde van de woning financieren. Bij energiebesparende maatregelen kan dit meer zijn, bij het onderwerp energiebesparende maatregelen lees je hier meer over.

 

Startersvrijstelling bij kopen woning

Het kabinet wil dat starters vanaf 1 januari 2021 eenmalig vrijstelling krijgen voor het betalen van de overdrachtsbelasting bij het kopen van een woning. Doel hiervan is dat starters een betere positie krijgen op de woningmarkt en dat ze makkelijker de kosten koper kunnen betalen.

Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

 • De vrijstelling geldt voor starters die een woning kopen en ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar.
 • De woning wordt gekocht door een natuurlijk persoon.
 • De woning wordt het hoofdverblijf van de starters. De starters moeten dit schriftelijk verklaren bij de notaris.
 • Tot 1 april 2021 starters tot 35 jaar altijd vrijstelling, na 1 april 2021 vervalt de vrijstelling voor koopprijzen van  € 400.000,= of meer.
 • De startersvrijstelling is niet eerder gebruikt. Als je onder de 35 bent en koopt je 2e huis mag je evengoed eenmalig gebruik maken van deze regeling.

 

Neem contact met ons op om uit te rekenen hoeveel deze kosten voor jouw woning zijn en hoe veel je kunt lenen.

Veelgestelde vragen

Nee, dit zijn 2 verschillende zaken de 10% in de koopakte gaat over een garantie die gesteld moet worden zoals in de koopakte staat en kan evt. middels een bankgarantie.

De kosten koper gaan over de kosten die je maakt om de woning aan te kopen.

Dat is mogelijk, als je een woning gaat kopen is het wel verstandig om een samenlevingscontract en testament aan te gaan.

Ja, dat is mogelijk niet alle geldgevers financieren familieleden die samen aankopen.

Geld & Wonen kan je daarbij helpen en de juist geldgever selecteren.

De maandlast begint als je bij de notaris bent geweest en de bouw begonnen is.

De maandlast is dan lager en zal volledig zijn als de woning klaar is, ca een jaar later.

Bij bestaande bouw zijn de aankoopkosten hoger ca 5% of 6% van de koopsom.

De maandlast bij nieuwbouw kan mee gefinancierd worden en hoeft er geen 2% overdrachtsbelasting, taxatierapport, bankgarantie en eigendomsakte (VON) betaald te worden en zijn de aankoopkosten daarom lager.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen